La finca.
Finca coneguda amb aquest nom per haver estat propietat del Virrei del Perú i la seva esposa, des de l'any 1770 fins a 1835.
Era la reunió de 17 finques acumulades per diferents propietaris amb una extensió total, al moment comprar-la el Virrei, de 212.976 m2.
Era la més gran del nucli central de Gràcia. A partir de 1835, quan ja era propietari en Josep Carreras Argerich es va començar a dividir per a diferents projectes d'urbanització. (plànol mes avall) que es van anar edificant entre 1836 i 1890.
El punt vermell al centre era el Palau, on actualment hi ha l'església de Sant Joan.
¿Per que es deia la Virreina ?
D'entrada s'ha d'aclarir que no és correcte el títol. Quan Francesca Fivaller es va casar amb Manuel Amat, ell ja no era Virrei i per tant ella mai va ser Virreina.
L'historia es curiosa. Manuel d'Amat tenia germanes al monestir de San Pere de les Puelles, i nebodes al Monestir de Jonqueres. (carrer Jonqueres/via Laietana). Sembla que en una de les visita l'acompanyava un nebot que va enamorar-se de Francesca Fivaller i Bru resident al convent. Fins al punt que es va pactar matrimoni que va ser autoritzat per La Real y militar orden de la espada de Uclés, que així es deia l’ordre del monestir de Jonqueres. Però el noi es va desdir.
Al tornar el Virrei des del Perú, assabentat del greuge comés amb Francesca, va oferir casar-se ell pel lligam de les famílies i va augmentar la dot de 4000 lliures fins a 25.000. El casament es va fer per poders per evitar "habladurias" l'any 1779, ell tenia 72 anys i ella 24.
Al cap de 3 anys el virrei va morir, quedant ella d'usufructuària del palau i les finques. Ella el va sobreviure 9 anys. Total que ell va gaudir del palau durant 3 anys i ella 12 anys.
Popularment es recorda més a ella que a ell.