Massacs Torrente Domènec

L'anarquista platònic,(ell mateix ho deia).

Va viure molts anys a Gràcia, primer al Torrent de les Flors 61 a casa la seva germana i més tard al carrer Joan Blanques, al mateix edifici on havien viscut els seus amics Pere Mateu i Ramon Casanellas assassins del polític Eduardo Dato l,any 1921.

Es conegut sobretot per un atemptat realitzat contra el General Primo de Rivera que va realitzar tot sol, doncs no volia involucrar a cap persona, grup, ni associació. I així ho va reconèixer el tribunal que el va condemnar. Curiosament no va passar a la justícia militar, i ni tant sols la causa va anar a Madrid sinó que va actuar l'Audiència de Barcelona. Al veure que no es podien involucrar grups anarquistes el Govern va decretar secret el sumari i va prohibir publicar cap informació a la premsa.

Era enemic de la violència gratuïta i d'utilitzar bombes i armes que podien causar ferits i danys a terceres persones. Per desesperació dels seu advocat defensor en cap moment del judici va negar les seves intencions i va admetre sempre els càrrecs que li feien. Per això mateix era menystingut pels grups anarquistes. Era conegut com l'”amic dels ocells” i com “Guzman el bueno”. El temps que va ser a la presó va rebre el suport de llibres i els diners que anava recollint la societat esperantista. En el diari “La Publicitat” el 11,3,1930 explica el seu advocat que no va poder demanar cap mesura de gràcia perquè el propi Massacs no volia rebre cap benefici d'un dictador. Es més estan al penal del Dueso va poder beneficiar-se d'un indult concedit pel primer vol de l'avió Plus Ultra i Massacs va renunciar a aquest benefici i va complir la condemna sencera.

Cronologia de la seva vida:

1891 Va néixer a la Barceloneta, al carrer Atlantida núm 5.

1897 al morir el seu pare, la familia va a Gràcia.

1902 Treballava d'aprenent en una impremta i va ser despatxat per participar en una vaga.

1907 Va participar a la fundació del grup esperantista “paz y amor”. Arrestat per negar-se a treure la gorra al pas d'una processó. Va treballar 4 anys a la fàbrica de sederies Batlló, carrer Reig i Bonet a Gràcia.

1911-1919 Va treballar a la Companyia de Tramvies, a les cotxeres del carrer Torrent de les Flors de Gràcia 35, i va ser despatxat arran de la vaga de La Canadiense.

1918 Va ser arrestat quinze dies per insults al Ministre d'Hisenda

1920 Va ser condemnat a 6 anys per atemptat contra la Guàrdia Civil

1926 A la sortida del penal del Dueso va a viure i treballar a Sallent.

1926 Atemptat frustrat contra el Jefe del Estado General Primo de Rivera. Condemna de 10 anys

17.04.1931 Amb l'inici de la República va rebre l'indult al presos polítics. Va treballar a La España Industrial. I donava lliçons d'Esperanto a una societat de la Plaça del Sol de Gràcia.

1933 Vaga de fam en solidaritat amb la causa de Gandhi.

1936-1939 Va col·laborar en els camps de batalla ajudant als ferits. Al acabar la guerra va ser detingut i va tornar a la presó fins 1942.

1965 Va morir a Gràcia.

L'atemptat del dissabte 31 de juliol de 1926

Domenec Massachs havia sortit del penal del Dueso a l'abril de 1926 després de complir els 6 anys de presó a que l'havien condemnat. Va anar a buscar feina a Sallent i en va trobar a la fàbrica dels germans Vidal. Vivia al carrer Rovira amb altres treballadors de la fàbrica. A les hores de lleure anava a la biblioteca de la Mancomunitat i altres dies anava al local de la Cooperativa La Germanor on donava classes d'Esperanto, llengua que parlava correctament. Els caps de setmana baixava a Barcelona i a Gràcia a veure la germana.

Va saber que el cap del Govern, General Primo de Rivera estaria a Barcelona a finals de Juliol. Aquell cap de setmana, el divendres va demanar al Sr. Vidal d'avançar-li la paga i va marxar cap a Barcelona. El dissabte al matí va comprar un ganivet a una botiga del carrer Unió que li va costar 12 ptes. i a la tarda va anar al Pla de Palau per buscar un lloc apropiat per l'atemptat. Vestia americana de llana i no portava la gorra habitual en els treballadors.

A les 7:30 de la tarda va aparèixer el cotxe oficial en direcció a l'estació de França, doncs les autoritats anaven a agafar el tren cap a Madrid. Massachs va córrer cap el cotxe i va llençar el punyal que va tocar el vidre de la porta i va caure a terra. Va ser recollit per un guàrdia i el va mostrar a Primo de Rivera que va ordenar continuar cap a l'estació.

El vehicle que anava darrera amb policies veient que Massachs fugia va accelerar fins atropellar-lo causant-li ferides tant importants com per conduir-lo a la Casa de Socors del Port. D'allà va ser derivat a l'Hospital Clínic a les 11:30 de la nit doncs van apreciar fractura de tibia i peroné de la cama dreta. Va quedar detingut a l'espera dels interrogatoris per aclarir els fets.

massacs
Revista Resorgiment, desembre 1926, publicada a Buenos Aires.
massacs