Ermita de la Salut
salut gracia
Imatge de la casa del Sr. Morera i l'ermita, completament aïllades. Edificada a 1864.
vrge salut gracia

Antoni Maria Morera Colom (1819-1893)

Va comprar uns terrenys en un lloc apartat, fora de la ciutat de Barcelona per esbarjo i fugir de les epidèmies de pesta que s'havien produït a la ciutat. Era mestre de primària, comptable i escriptor. L'any 1856 publicava "Calendario historico universal perpetuo" i a partir de 1876 va començar a publicar el "calendario del ermitaño de los pirineos por el astrologo Fray Ramon".

Típica casa d'estiueig de l'època tenia una torre adossada. A l'any 1880 ja estava molt poblat i fins i tot hi havia un tramvia des del centre de Barcelona que anava a la Plaça Rovira.

La casa va ser derruïda l'any 2011. Actualment s'hi està edificant un bloc de pisos.

L'ermita

A costat de la casa hi va fer una capella que es va inaugurar, aprovada pel bisbe D. Pantaleó Montserrat, el dia 11 de maig de 1864.

Es un temple de 11 metres de llarg per 5 m d'ampla. Es va anomenar i conèixer baix l'advocació de Mare de Deu de la Salut. i el mateix morera va escriure els goigs.

A més dels actes religiosos s'hi feien jocs, balls, concursos, i es va convertir en la festa major del barri, que es celebra a primers de setembre.

Va ser cremada a 1936 i es va poder reconstruir entre 1945-1964

La nova imatge es de Francesc Socias i està dipositada a la parròquia. I les pintures son de 1960 de Carles Llobet.

ermita la salut
morera la salut